среда, 31. март 2010.

Alati, prvi deo

Jedna od važnijih stvari prilikom popravke ili modifikacije konzole je mogućnost njenog otvaranja :). Kada smo uskraćeni te esencijalne mogućnosti (da ne kažem - prava, jer svako u srcu želi da otvara stvari) obično se to ispoljava frustracijom ili razbijanjem predmeta koji smo pokušali da otvorimo. Kako bi to izbegli valja imati adekvatan alat. Konzole i njihovi kertridži spadaju u kategoriju stvari koje su često prišrafljene "nestandardnim" šrafovima i za njihovo otvaranje nam je potreban specijalan šrafciger.


Naš neprijatelj broj 1 - "GameBit" šraf
Primer je kompanija Nintendo koja počevši od Super Nintenda za svoje proizvode koristi invertovani hex (tzv "GameBit") i Tri-Wing šrafove. 

Jedno od boljih rešenja je kupovina kompleta šrafcigera za otvaranje raznih konzola. Mogu se naći na internetu po pristupačnim cenama uzevši u obzir broj uređaja koji otvaraju. Bio sam sreće da dobijem jedan, Access Toolkit Pro V2:
Napravljen je od metala osrednjeg kvaliteta, ali pošto ne odvrćemo posebne šrafove svaki dan definitivno vredi. Otvara široki spektar konzola i kertridža, počevši od NES igara na XBOX 360-ci završivši. Alternativno, u prodaji se mogu naći pojedinačni šrafcigeri, za slučaj kada nas muči konkretan šraf, a ceo komplet alata nam je previše.

Kada nemamo pri ruci pravi alat, a ključno nam je da nešto otšrafimo, uvek nam ostaje metod na internetu poznat kao "BIC pen" metod. Princip je jednostavan - nabavimo tanku hemijsku olovku, izvadimo iznutrice i podgrejemo upaljačem vrh olovke do tačke pred samo zapaljivanje. Toplu plastiku prislonimo na šraf koji želimo da odvrnemo, sačekamo par sekundi, odvojimo olovku i properemo je hladnom vodom. Dobili smo time alat koji, zavisno od sreće i stepena zategnuća, može da odvrne od nula do nekoliko šrafova. Da bi ga štedeli šrafove treba odvrtati snažno ali polako. Treba takođe voditi računa o tome da se olovka ne zalepi trajno za šraf dok je u toploj fazi, jer to ozbiljno može da poremeti mogućnost kasnijeg otvranja konzole.

4 коментара:

  1. First P0st! Ever! :)

    Elem, svaka čast na početku. Nisi nikada pričao o metodi kaljenja plastike, ne bih na prvi pogled pomislio da bi rezultujući 'šrafciger' imao dovoljno čvrstine da odvije bilo šta. Jel' ima neka posebna vrsta plastike ili je stvar srece?

    ОдговориИзбриши
  2. BIC-ove olovke su se pokazale kao zlatna sredina između debljine, cene i kvaliteta plastike, otud i naziv. Generalno je moguće uspeti sa bilo kojom hemijskom ako uspe da se ugura u rupu sa šrafom. Medjutim opasnost trajnog zapušivanja rupe toplom plastikom je veoma postojeća.

    ОдговориИзбриши
  3. Svaka cast za blog da li bi mogao da napises upustvo za otvaranje xbox 360?

    ОдговориИзбриши